De beste voice-over kiezen voor video of radiospots

5 Tips voor het kiezen van de perfecte voice-over of stemacteur

De voice over die je kiest, zal de stem van jouw merk worden. Als je de goede stem kiest, kan dit zorgen voor een connectie tussen het merk en de klant. Een verkeerde stem kan leiden tot negatieve gevoelens bij de klant. Het is daarom dus essentieel een goede stem te kiezen. Hieronder staan 5 tips om je te helpen in dat proces.

Beluister demofiles van de stemmen
Een goede voice-over heeft genoeg demo-materiaal van eerdere opdrachten. Kijk hierbij goed of de stem geen werk heeft gedaan voor merken die overeenkomen met jouw product. Ook is het verstandig om te bekijken of de stem flexibel is en in meerdere stijlen geloofwaardig kan spreken. Dat geeft je de mogelijkheid in de studio meerdere stijlen van je tekst in te spreken en daarna te kiezen wat het beste past.

Pas de stem aan op de doelgroep
Er bestaat geen “perfecte” stem voor alle soorten video’s en radiospots. Als je een video maakt voor kinderen, wil je misschien een energieke vrouwelijke stem. Is de commercial gericht op een hoger opgeleid publiek, dan kun je een stem kiezen die iets minder selling en meer ingetogen klinkt.
Mannen- of vrouwenstem? Alles hangt samen met je boodschap.
Eén ding is zeker: De verkeerde stem voor je doelgroep kiezen kan er voor zorgen dat de kijker of luisteraar zich niet identificeert en vroegtijdig afhaakt.

Een Engelstalige voice-over? Kies het juiste accent.
Bij een Engelstalige video kan het moeilijk zijn om te bepalen welk accent je zou moeten gebruiken. Trek je een internationaal publiek aan, kies je dan voor een Amerikaans of een Brits accent?
Als het grootste deel van je doelgroep zich op het Europese vaste land bevindt raden we altijd aan om British-English in te zetten. Potentiële klanten in Groot Brittanie vinden het namelijk over het algemeen niet fijn om naar American- English te luisteren.
Bevindt het merendeel van je publiek zich in de Verenigde Stataten: Dan altijd American-English inzetten.
Kom je er echt niet uit dan is in de voice-over wereld “Mid-Atlantic” als dialect uitgevonden. Brits met een vleugje Amerikaans.

Denk na over de toekomst – Sonic Branding
Als je een voice-over kiest, denk dan verder dan alleen de huidige commercial. Denk na over hoe de stem jouw merk ook op de lange termijn kan vertegenwoordigen en hoe je de stem kunt laten terugkomen in alle vormen van auditief contact met je doelgroep.
“Sonic Branding” noemen we dat.
Mensen kunnen een belangrijke waarde hechten aan een stem. Dit geeft aan waarom het zo cruciaal is dat je de juiste beslissing neemt over de voice-over en er zeker van bent dat deze jouw bedrijfswaarden zal respecteren.

Advies inwinnen
Er is zo’n groot scala aan voice-overs en stemacteurs dat kiezen moeilijk kan zijn. Daarom kan het erg handig zijn om te werken met specialisten in stemmen en stemcoaching. Zij hebben vaak een brede selectie van voice-overs en stemacteurs, waarmee zij in het verleden hebben gewerkt en weten wat ze kunnen en hoe betrouwbaar ze zijn. Deze specialisten kunnen je ook helpen met het checken van je tekst. Schrijftaal is namelijk zeker niet altijd direct spreektaal.

Helpt dit je? Heb je een aanvulling? Of wil je meer informatie?
Laat het me weten via ron@puurav.nl. Of bel me op 020 4622788.

Werkze vandaag!

Groet,

Ron Schriek – Directeur
Puur Audio & Video
www.puurav.nl