Hoe maak je een podcast

Heeft je bedrijf een goed verhaal te vertellen? Maak een Podcast.

Luister jij weleens naar een podcast? Zou je zelf graag een eigen podcast willen starten?
Met een goede voorbereiding en een beetje hulp van een de betere soundstudio kun je dat. En nog succesvol ook!

Wat is een podcast?

Een podcast is eigenlijk niets anders dan een geluidsopname welke je via een smartphone, tablet of je desktop computer kunt beluisteren. Via de Apple podcast app of Stitcher kun je luisteren naar een miljoenen podcasts van over de hele wereld. En jouw podcast kan daar ook bij staan.
In Nederland zijn er nog relatief weinig podcasts actief wat voor jouw bedrijf juist een voordeel is. Je kunt door gebruik van podcasting je klanten en je prospects een ervaring geven die zij nog nooit hebben gehad.

Een podcast is meestal geen kanaal om muziek te delen.
Het is het ideale platform om je verhaal te vertellen, een interview af te nemen, tips te geven, een discussie op te nemen of je gedachten te delen.
Via een podcast kunnen mensen je verhaal op elke plaats beluisteren. Zo beluistert men vaak een podcast wanneer men in de auto zit of wanneer men gaat hardlopen; je luisteraar kiest zelf zijn ideale moment om naar een podcast te luisteren.

Hoe start ik meteen goed met mijn eigen podcast?

Kies voor je podcast een pakkende naam, een naam waardoor gebruikers weten waar je podcast over gaat maar ook één die de aandacht trekt.

Hetzelfde geldt voor de profielimage van je podcast, deze afbeelding moet eruit springen, zodat je meer abonnees krijgt.

Je hebt te maken met twee belangrijkste platforms: iTunes en Stitcher. Voor beiden moet je je even aanmelden.

Je kunt vooraf nog de titel, de omschrijving, de afbeelding en de keywords aanpassen voordat je podcast echt live gaat.. Hierna wordt de podcast gecontroleerd door iTunes dit duurt vaak zo’n 3 dagen.

Het opzetten en inrichten van je podcast is eenmalig best een hele klus, ben jij a-technisch of heb je gewoonweg geen tijd of zin om een podcast op te zetten of wil je je focussen op het opnemen van nieuwe podcasts en wil je het opzetten van de podcast liever uitbesteden? Neem dan even contact op met info@puurav.nl voor de mogelijkheden.

Tips voor een succesvolle podcast:

1. Wees consistent

Net als voor Google is het ook voor iTunes belangrijk dat je regelmatig met nieuwe content komt. Het maakt dus in principe niet zoveel uit of je nu iedere dag of iedere week een nieuwe podcast upload als je dit maar consistent doet en volhoud.

2. Promoot je podcast

Wanneer je begint met je podcast zul je geen luisteraars hebben, het is belangrijk dat je je podcast gaat promoten, heb je bijvoorbeeld al actieve volgers op Facebook, Twitter of Instagram? Laat jouw volgers weten dat je een nieuwe podcast hebt uitgebracht.

Omdat podcasting nog vrij weinig wordt toegepast in Nederland is het nog vrij gemakkelijk om met je podcast in de “nieuw en opmerkelijk” sectie van iTunes te komen wat je veel nieuwe luisteraars oplevert. Lanceer dus elke nieuwe podcast aflevering.

3. Vraag om reviews in iTunes

Één van de rankings van de iTunes hitlijsten is het aantal (goede) reviews op jouw podcast. Vraag daarom in je podcast ook of de luisteraars een review willen achterlaten.

Veelgestelde vragen over podcasting

Welke software moet ik gebruiken jullie om een podcast op te nemen?

– Bij Puur AV werken we met ProTools. We hebben een ruime studio met ruimte voor 6 personen, waarbij je achter het glas in een ruime spreekcel je interview of tekst kunt inspreken.

Kan ik het niet ook gewoon met mijn iPhone opnemen?

– Dat kan. In principe is de microfoon van je smartphone voldoende. Maar voor zakelijk doeleinden wil je vaak liever perfect geluid hebben en in dat geval kun je het dus bij ons in een radio-setting opnemen. Het klinkt dan niet hol maar “droog” en het level van de audio wordt gemaximaliseerd zodat het perfect verstaanbaar is.

Hoe krijg ik meer luisteraars voor mijn podcast?

– Je kunt je podcast perfect promoten via je social media kanalen. Ook is het slim om interviews met bekende personen in jouw markt af te nemen. Grote kans dat zij jouw podcast vervolgens ook even delen.

Hoe kan ik een Skype interview of een telefonisch interview afnemen en in de podcast zetten?

– Dat kan zeker. Wanneer je interviews via Skype af wilt nemen is het wel belangrijk dat de geïnterviewde ook een goede microfoon heeft, zodat de audio perfect is en niet alsnog onduidelijk of “hol” klinkt.

Helpt dit je? Heb je een aanvulling? Of wil je meer informatie?
Laat het me weten via ron@puurav.nl. Of bel me op 020 4622788.

Werkze vandaag!

Groet,

Ron Schriek – Directeur
Puur Audio & Video
www.puurav.nl